Duis autem vel eum iriure dolor in hendrerit in vulputate velit esse molestie consequat, vel illum dolore eu feugiat
Shop Now

Latest News

    No posts were found.

Type what you are searching for:
 

De opbouw

Nummer167 / De opbouw

Een wijnkelder opbouwen vergt geduld. Bij het herkennen van een lekkere wijn de hele kelder volstouwen geeft weer problemen in de toekomst. Je smaak verandert immers.

Voor iedere gelegenheid is er een andere wijn.

 

Belangrijk is de balans in de kelder. Onmiddellijk drinkbare wijnen en de jongens die nog rijping nodig hebben. In grote lijnen kun je je kelder het beste opbouwen in 5 categorieën:

 De eerste

Bestaat eigenlijk uit jonge wijnen, fruit en frisheid voeren de boventoon. Drink ze binnen enkele maanden. Denk aan de meeste rose’s, mousserende wijnen en de nouveau wijnen

De tweede

Wijnen die op dronk zijn als 1 tot 3 jaar oud zijn. Deze wijnen ontwikkelen zich snel. In een korte periode bezinken ze, ontwikkelen hun aroma’s en is de zuurgraad in balans. Denk aan witte Loire, Chablis, witte wijnen uit de nieuwe wereld, Elzas, eenvoudige Champagnes en eenvoudige rode wijnen.

Houtlagering is een belangrijk onderdeel in deze categorie.

De derde

Je raadt het al, wijnen op dronk tussen de 3 en 5 jaar oud. Subtiliteit door rijping op de fles. Goede Bourgognes, dessertwijnen, Riserva’s en hout gelagerde rode nieuwe wereld wijnen.

De vierde

In het kader van open deuren, hierbij horen de wijnen van 5 tot 8 jaar oud. Klassieke wijnen die op fles rijpen om hun ware aard te tonen.

Hoofdzakelijk wat “complexere” wijnen, denk aan de Chateauneuf-du-Pape, Balmoral en Barolo.

En dan de vijfde

Wijnen met hun hoogtepunt na 8 jaar. De toppers waarvan je er wel wat in de kelder zou moeten hebben.

Uiteraard is dit een erg globaal overzicht. Een en ander wordt in overleg met u uitgediept.